Αγωγή, Μόρφωση και Ψυχαγωγία του Παιδιού και των Νέων

2019-09-01 20:31

Την 1 η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 8.00μ.μ. έγινε η έβδομη και τελευταία ομιλία στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας με αντικείμενο την αγωγή και τη μόρφωση των νέων. Ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Θεολόγος, Διευθυντής Γυμνασίου και Πρωτοψάλτης του Ιερού ναού. 

Τον ομιλητή προλόγισε ο π. Σπυρίδων, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία του θέματος και την εγκυρότητα του ομιλητή να διαπραγματευτεί και να αναλύσει ένα τέτοιο θέμα, καθότι είναι εν ενεργεία Διευθυντής Γυμνασίου. 

Ειδικότερα ο ομιλητής επικεντρώθηκε στο θέμα «Αγωγή- μόρφωση και ψυχαγωγία του παιδιού και των νέων, που πελαγοδρομούν στην ψηφιακή «καταθλιπτική» εποχή μας» και ανέπτυξε τα εξής επιμέρους αντικείμενα: 

1) Σύντομη διευκρίνιση για τη διαφορά αγωγής και εκπαίδευσης σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία και τους Τρεις Ιεράρχες 

2) Η ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής νεολαίας. Η απουσία της χριστιανικής Αγωγής στις σημερινές ελληνικές οικογένειες και στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, με δυσάρεστη συνέπεια οι νέοι μας να γίνονται έρμαια των διαφόρων σύγχρονων εξαρτήσεων (Ίντερνετ, Ίνστακραμ, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κλπ). Δυστυχώς, φαίνεται ότι και η Εκκλησία ακόμη αδυνατεί να ελκύσει και πολύ περισσότερο να συναρπάσει τη νέα γενιά…. 

3) Ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας και η ευθύνη των γονέων και πρωτίστως της χριστιανής μητέρας στην ανατροφή των παιδιών. 

4) Ποια τα χαρακτηριστικά και ο σκοπός της Χριστιανικής Αγωγής πρωτίστως από την ελληνική οικογένεια ; 

5) Ποιες οι προϋποθέσεις της Χριστιανικής Αγωγής: τα παιδιά θέλουν πρότυπα ζωής και το παράδειγμα του γονέα ή του δασκάλου τους και ΟΧΙ μόνο λόγια και συμβουλές. Από ποια ηλικία αρχίζει η Αγωγή των Παιδιού; 

6) Οι δυσκολίες της Αγωγής, κυρίως στην εφηβεία. Πως αντιμετωπίζεις τα παιδιάεφήβους- ως γονέας και ως δάσκαλος; (Οπωσδήποτε με ευσέβεια, αγάπη και έμπρακτο ενδιαφέρον, με ανοιχτό πνεύμα, συνέπεια και υπευθυνότητα). Τα προσόντα ενός σωστού δασκάλου…. 

7) Το βίωμα και η προσευχή στο Θεό (κυρίως η μητέρα), η ταπείνωση, η αγάπη και υπομονή στο ιερό αλλά δύσκολο έργο της Αγωγής και της διαμόρφωσης του χαρακτήρα των παιδιών μας από γονείς και δασκάλους. 

8) Η τεράστια ευθύνη της οικογένειας (γονείς και παππούδες) και του εκπ/κού συστήματος. Η Εκκλησία, ως ενοριακή δυνατότητα βιωματικής ορθόδοξης πίστης, οφείλει να «αγκαλιάσει» τη νέα γενιά με κατανόηση και αγάπη, πριν είναι τελείως αργά….». 

 

Την ομιλία παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο υπέβαλε στο τέλος πολλές ερωτήσεις στην ομιλητή και εδώ είναι βίντεο από το πρώτο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου

και εδώ είναι η συνέχεια (δεύτερο μέρος) της ομιλίας του κ.Παπαδόπουλου